Wirtualna żywność, czyli smacznie przed komputerem

Naukowcy od wielu lat prowadzą coraz bardziej skomplikowanych badania na temat naszych zmysłów. Dzięki temu udało im się stworzyć smak słodki, jak i wrażenie dotyczące przeżuwania pokarmu o kilku poziomach twardości. Czy w ten sposób uda się nam oszukać wszystkie zmysły? 

Pierwsza próba została przeprowadzona przez doktora Narodowego Uniwersytetu w Singapurze - Nimesha Ranasinghe. Wiele badań przeprowadził na temat cyfrowej stymulacji smaku. Wspaniałe rezultaty przyniósł mu rok 2013, w którym to zwiększył poziom nasilenia odczuwanego smaku słonego, gorzkiego i kwaśnego poprzez zastosowanie wyjątkowej "łyżki". Jest wyjątkowa, ponieważ podłączone są do niej różnorodne elektrody. Mimo wszystko eksperyment nie przyniósł zadowalających wyników dla smaku słodkiego. 

wirtualne jedzenie

Do kolejnych i testów dołączył się doktor Instytutu Technologii stanu Georgia - Ellen Yi-luen Do. Skupił się on na zastosowaniu zmian temperatur i dzięki temu już niedługo udało im się zaprezentować swoje dzieło w kierunku wirtualnej stymulacji smaku. Pierwsza promocja odbyła się podczas Sympozjum Oprogramowania i Technologii Interfejsu Użytkownika w Tokio. 

Jakie przyniosło to wyniki w niedługim czasie?

Dwójka badaczy skonstruowała urządzenie, w którym pojawiła się specjalna płytka z elementów termoelektrycznych. Umożliwiły szybką zmianę temperatury wraz z wywołaniem wrażenia, które jest mylnie odbierane neuronalnie. Oceniono skuteczność działania na około 50%. Warto podkreślić, że część uczestników badań odczuwała również smak miętowy i pikantny.

Elektryczna konsystencja

Inżynier Arinobu Niijima wraz z profesorem Takefumi Ogawa przedstawił możliwości elektryczności w dziedzinie smaku. Ich eksperyment polegał na podłączeniu elektrod do skóry na poziomie mięśnia żwacza, który jest odpowiedzialny za właściwe poruszanie się żuchwy. Jaki był tego rezultat? Osoba podłączona do takiego zestawu była w stanie odczuwać różne poziomy twardości i elastyczność wirtualnego jedzenia. Wyniki badań pokazały, że najwierniejsze okazały się opinie na temat konsystencji gumowego żelka. 

Zastosowanie w medycynie

Mimo, że aktualne projekty i urządzenia znajdują się w etapie badań i eksperymentów, to naukowcy pozytywnie oceniają ich bogate zastosowanie w medycynie. Nowoczesna technologia przyczyniłaby się do podwyższenia jakości życia osób znajdujących się na specjalnej diecie. Jeśli trudno byłoby się im pożegnać ze słodkim smakiem, to rozwiązaniem okazuje się Kubek, który elektronicznie osładza jego zawartość. Natomiast zmniejszymy nadużywanie soli dzięki specjalnej łyżce, zwiększającej odczucie smaku słonego. 

wirtualna żywność wirtualne jedzenie

Technologia ta ma zwrócić uwagę również na stymulację pozostałych grup mięśni. Dodatkowo naukowcy myślą o połączeniu bodźców mięśniowych z werbalnymi. 

Możliwe, że już niedługo ta technologia zadecyduje o standardzie życia każdej osoby. Czekamy 

 

Szymon
HardLab.pl


 

Naukowcy od wielu lat prowadzą coraz bardziej skomplikowanych badania na temat naszych zmysłów. Dzięki temu udało im się stworzyć smak słodki, jak i wrażenie dotyczące przeżuwania pokarmu o kilku poziomach twardości. Czy w ten sposób uda się nam oszukać wszystkie zmysły?

 

Pierwsza próba została przeprowadzona przez doktora Narodowego Uniwersytetu w Singapurze - Nimesha Ranasinghe. Wiele badań przeprowadził na temat cyfrowej stymulacji smaku. Wspaniałe rezultaty przyniósł mu rok 2013, w którym to zwiększył poziom nasilenia odczuwanego smaku słonego, gorzkiego i kwaśnego poprzez zastosowanie wyjątkowej "łyżki". Jest wyjątkowa, ponieważ podłączone są do niej różnorodne elektrody. Mimo wszystko eksperyment nie przyniósł zadowalających wyników dla smaku słodkiego.

 

Do kolejnych i testów dołączył się doktor Instytutu Technologii stanu Georgia - Ellen Yi-luen Do. Skupił się on na zastosowaniu zmian temperatur i dzięki temu już niedługo udało im się zaprezentować swoje dzieło w kierunku wirtualnej stymulacji smaku. Pierwsza promocja odbyła się podczas Sympozjum Oprogramowania i Technologii Interfejsu Użytkownika w Tokio.

 

Jakie przyniosło to wyniki w niedługim czasie?

Dwójka badaczy skonstruowała urządzenie, w którym pojawiła się specjalna płytka z elementów termoelektrycznych. Umożliwiły szybką zmianę temperatury wraz z wywołaniem wrażenia, które jest mylnie odbierane neuronalnie. Oceniono skuteczność działania na około 50%. Warto podkreślić, że część uczestników badań odczuwała również smak miętowy i pikantny.

 

Elektryczna konsystencja

Inżynier Arinobu Niijima wraz z profesorem Takefumi Ogawa przedstawił możliwości elektryczności w dziedzinie smaku. Ich eksperyment polegał na podłączeniu elektrod do skóry na poziomie mięśnia żwacza, który jest odpowiedzialny za właściwe poruszanie się żuchwy. Jaki był tego rezultat? Osoba podłączona do takiego zestawu była w stanie odczuwać różne poziomy twardości i elastyczność wirtualnego jedzenia. Wyniki badań pokazały, że najwierniejsze okazały się opinie na temat konsystencji gumowego żelka.

 

Zastosowanie w medycynie

Mimo, że aktualne projekty i urządzenia znajdują się w etapie badań i eksperymentów, to naukowcy pozytywnie oceniają ich bogate zastosowanie w medycynie. Nowoczesna technologia przyczyniłaby się do podwyższenia jakości życia osób znajdujących się na specjalnej diecie. Jeśli trudno byłoby się im pożegnać ze słodkim smakiem, to rozwiązaniem okazuje się Kubek, który elektronicznie osładza jego zawartość. Natomiast zmniejszymy nadużywanie soli dzięki specjalnej łyżce, zwiększającej odczucie smaku słonego.

 

Technologia ta ma zwrócić uwagę również na stymulację pozostałych grup mięśni. Dodatkowo naukowcy myślą o połączeniu bodźców mięśniowych z werbalnymi.

 

Możliwe, że już niedługo ta technologia zadecyduje o standardzie życia każdej osoby. Czekamy więc na kolejne wyniki badań i eksperymentów.

HARDLAB BIALE

HardLab to serwis blogowy na którym znajdziesz aktualne informacje związane z branżą technologiczną, tym co nas otacza oraz tym co dzieje się w internecie.